Plantebaseret kost har mange fordele, men en af de mest markante er de miljømæssige fordele som er forbundet med at indtage mindre kød og mælkeprodukter.
Ressourcer
Herunder er forskellige fakta vedrørende vores nuværende ressourceforbrug.
Hvad der svarer til mere end 4200 liter vand, 20 kg korn, 2,8 kvadratmeter skov samt 9 kilo CO2 spares dagligt ved en plantebaseret diæt.[1]
På nuværende tidspunkt indtages mere end 50% af alt korn og mere end halvadelen af alt vand i USA af husdyrbestanden.[2]
På verdensplan er der mere end 821 millioner mennesker, som sulter på grund af mangel på ressourcer.[3] Den mængde korn som på nuværende tidspunkt gives til den amerikanske husdyrsbestand er estimeret til at kunne brødføde mere end 800 millioner mennesker.[4]
Husdyrbestanden står for mere end 45% af verdens samlede forbrug af ressourcer. Den mængde vand som forbruges ved produktionen af én hamburger, er den samme mængde vand, som det kræver for at kunne gå i bad i to måneder. [5]En hektar land kan producere 113 kilo kød, eller mere end 11.000 kilo plantebaseret mad.[6]
Planeten
Mange mener, at det nuværende ressourcespild vil betyde, at der i fremtiden ikke vil være fisk at finde i verdenshavene. Det ville ikke komme som nogen overraskelse, taget i betragtning at 40% af den årlige fiskefangst (285.763.193.10 kg) på nuværende tidspunkt smides ud.[7]
Derudover ødelægges mellem 1 og 2 hektar skov hvert minut som følge af husdyrbestanden – husdyrbestanden menes også at være skyld i 91% af Amazonas ødelæggelse[8]
CO2-udledning
Fakta om CO2-udledning:
- At producere én hamburger udleder lige så meget CO2, som de gør at køre bil i tre uger.[9]
- Man ville kunne reducere udlednings af drivhusgasser med 70% ved et skift til en bæredygtig plantebaseret diæt.[10]
- Dyrelandbrug er ansvarlige for næsten ¼ af den total udledning af drivhusgasser
- Hvis hver amerikaner reducerede deres indtag af kylling med et måltid ugentligt, ville det være det samme som at fjerne 500.000 biler fra gaderne. [11]
[1] Scarborough, Peter. "Dietary greenhouse gas emissions of meat-eaters, fish-eaters, vegetarians, and vegans in the UK." Climatic Change, July 2015., Volume 125, Issue 2, pp 179-192. Ranganathan, Janet & Waite, Richard. "Sustainable Diets: What You Need to Know in 12 Charts". World Resources Institute. April 2016.
[2] "Executive Summary: Feed Supply". Food and Agriculture Organization of the United Nations.
[3] “Quick Facts: What You Need to Know about Global Hunger.” Mercy Corps, 20 Sept. 2019.
[4] “U.S. Could Feed 800 Million People with Grain That Livestock Eat, Cornell Ecologist Advises Animal Scientists.” Cornell Chronicle, 7 Aug. 1997
[5] Oppenlander, Richard A. Food Choice and Sustainability: Why Buying Local, Eating Less Meat, and Taking Baby Steps Won’t Work. Minneapolis, MN: Langdon Street, 2013.
[6] “Can Vegetarianism Save the World? Nitty-Gritty.” STANFORD Magazine, Stanford University. Beckett, J.L., & Oltjen, J.W., "Estimation of the Water Requirement for Beef Production in the United States". Journal of Animal Science. 1993. 71:818-826.
[7] Roach, John. "Seafood May Be Gone by 2048, Study Says". National Geographic News. November 2, 2006.
[8] Margulis, Sergio. "Causes of Deforestation of the Brazilian Amazon". World Bank Working Paper No. 22. 2003.
Tabuchi, Hiroko, Rigny, Claire & White, Jeremy. "Amazon Deforestation, Once Tames, Comes Roaring Back". New York Times. February 2017
[9] Daniele Fanelli. "Meat Is Murder on the Environment". New Scientist
[10] Gustin, Georgina. “Can a Climate Conscious Diet Include Meat or Dairy?” InsideClimate News, 18 Sept. 2019.
[11] “Can Vegetarianism Save the World? Nitty-Gritty.” STANFORD Magazine, Stanford University.