Argumentet for en Plantebaseret Diæt: Sundhed

  1. Huden


    Friske grøntsager og frugter er fyldt med antioxidanter, som er vigtigt for hudens sundhed – uanset om det er forebyggelse af hudskader eller kollagen-produktion. Eksempelvis betacaroten in orange grøntsager, lycopene i tomater eller C-vitamin i citrus.
     
    1. Kræft

    Et studie fra 2008 af Dan Ornish viste at plantebaserede diæter kombineret med motion og stressreduktion bremser videreudviklingen af prostatakræft hos visse patienter. [1]
     
    I et studie over syv år med 30,000 kvinder viste, at deres risiko for brystkræft blev reduceret med 60%, hvis deres diæt primært bestod af plantebaserede måltider, hvis de undgik rødt og forarbejdet kød, og hvis de begrænsede deres alkoholindtag til en genstand dagligt.[2]
     
    Det amerikanske institut for kræftforskning anbefaler en plantebaseret hverdag for overlevende efter sygdom, samt for dem, som forsøger at forebygge kræft. [3]
    Plantebaserede diæter associeres ofte med talrige sundhedsmæssige fordele sammenlignet med ikke-veganske diæter. En plantebaseret diæt har direkte indflydelse på blandt andet: levetid, inflammation, kronisk sygdom og BMI.
     
    Plantebaseret ernæring indeholder et lavt kalorieindtag, samtidig med at de giver flere næringsstoffer og antioxidanter sammenlignet med animalsk protein, som har et højt mættet fedtindhold, flere kalorier og har lidt eller slet ingen fordele, når det kommer til antioxidanter.
     
    Det kan være grunden til at kulturer, hvis diæt udelukkende er plantebaserede, som indbyggerne i Kinas landdistrikter, gik tusinder af år uden de mindste spor af hjerte-karsygdomme.
    Nedenstående information er fra U.S. National Institute of Health (NCBI), American Cancer Institute samt American Heart Association, men skal ikke erstatte information fra lægefagligt professionelle.
     
    1. Kardiovaskulær sygdom

     
    Et studie med mere end 10.000 voksne mennesker viste at plantebaserede diæter førte til 16% lavere risiko for kardiovaskulær sygdom og 32% lavere risiko for at dø af kardiovaskulær sygdom[4].


    Gennem et studie med 110.000 mennesker, fandt forskere fra Harvard ud af, at personer som spiser mere end otte portioner grøntsager om dagen har 30% lavere risiko for hjertestop eller slagtilfælde, end personer som spiser 1.5 portion.[5]
     
    Den verdenskendte Cleveland Clinic demonstrerede ligeledes, at avanceret koronararteriesygdom kunne stoppes og tilstanden tilmed forbedres ved en plantebaseret diæt.[6]
     
    1. Diabetes

     
    Et studie med 50,000 mænd og kvinder, som tog højde for søvn, genetik og alkoholindtag samt risiko for diabetes 2, viste at risikoen for diabetes 2 var 2,9% for veganere og 7,6% for kødspisere.
     
    Det blev derudover også bevist at blodsukker kontrolleres bedre hos veganere. Dette skyldes sandsynligvis det høje indhold af B6-vitamin og kalium, som forbedrer blodtryk samt det høje fiberindhold i veganske diæter, som sløver sukkeret i blodomløbet[7].

     

     

     

     

     


     
    [1] Frattaroli, J., Weidner, G., Dnistrian, A. M., Kemp, C., Daubenmier, J. J., Marlin, R. O., Ornish, D. "Clinical events in prostate cancer lifestyle trial: results from two years of follow-up."
    [2] Hastert, T. A., Beresford, S. A. A., Patterson, R. E., Kristal, A. R., & White, E. "Adherence to WCRF/AICR cancer prevention recommendations and risk of postmenopausal breast cancer." NCBI. Department of Epidemiology, University of Washington. Sept 2013.
    [3] "Vegetarian and Vegan Diets." American Institute for Cancer Research. (n.d.).
    [4] 1 "Eating more plant-based foods may be linked to better heart health. American Heart Association. American Heart Association. 2019, August 7.
    [5] 2 "Vegetables and Fruits." Harvard T. Chan School of Public Health. 2019, May.
    [6] Esselstyn, Caldwell. "We Can Prevent and Even Reverse Coronary Artery Heart Disease." US National Library of Medicine; National Institute of Health (NCBI). Cleveland Clinic. August 2007
    [7] Tonstad, Serena, Butler, Terry, Yan, Ru, & Fraser, Gary. "Type of vegetarian diet, body weight, and prevalence of type 2 diabetes." NCBI. Department of Cardiology & Health, School of Medicine, Loma Linda UniversityMay 2009